Sessiz Düşman


Sessiz düşman olarak adlandırdığım AIDS, en çokta seks işçilerinin hayatını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar AIDS’i yaygınlaşan tehlike olarak görmekte ve okullarda anlatılmalı diyerekten çözümler üretirken yetkililer hala ciddi manada destek vermemekte ve yine her zamanki gibi ötekileştirme politikasına “Sosyal güvenceniz varsa indirimli HIV testi fiyatları alabilirsiniz.” diyerek devam etmektedir.


Bu düşmanın en çok zarar görenleri şüphesiz SGK güvencesinde olmayanlar ve Seks işçileri. Her manada zarar gören, hakları ihlal edilen seks işçileri AİDS karşısında da ezilen taraf olmaktadır. Seks işçileri dünyanın pek çok yerinde COVID19 pandemisi nedeniyle uygulanan karantina sürecinde hem işsiz hem de sosyal yardımlardan mahrum kalarak yiyeceğe erişimde zorluk yaşadı. Bu durum, bazılarının HIV tedavisi için almaları gereken ilaçları kullanamaması sonucunu da doğurdu. Dünya Sağlık Örgütü’nün 99 ülkede düzenlediği bir anket, HIV ve AIDS tedavilerinde kullanılan antiviral ilaçların kullanımında yüzde 32 oranında aksama yaşandığını ortaya koydu. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu ekibinin yaptığı bir araştırmaya göre seks işçileri dünya genelinde ‘en ötekileştirilmiş gruplar’ arasında yer aldı. Çalışma, sağlık hizmetlerindeki kesintilerin HIV tedavilerine erişimin azalmasına neden olduğunu gösterdi. Afrika merkezli Sex Workers Alliance (Seks İşçileri İttifakı) koordinatörü Grace Kamau, “Güvenli olmayan seks uygulamalarıyla karşı karşıyayız çünkü önleme araçlarına veya alışık olduğumuz ilaçlara erişemiyoruz” uyarısında bulundu.


Uzmanlara göre, Türkiye’de HIV ile enfekte olan kişi sayısı son on yılda ciddi bir artış eğiliminde. Etkin bir tedavinin olmasına rağmen ancak AIDS evresine gelindiğinde tanı konuyor olması da ciddi bir risk. 12 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşen IV. Ulusal Duyarlılık Konferansı’nda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Deniz Gökengin, Türkiye’de son 10 yılda HIV tanısı alan kişilerde ciddi bir artış olduğu konusunda uyarırken, Türkiye’de her yıl 3-4 bin arasında yeni vaka eklendiğine ve bunların ancak bir kısmına tanı konabildiğine dikkat çekti.


Ancak toplumda halen bu konuda farkındalık noksanlığı, HIV ile yaşayan ama farkında olmayan kişilerin erken dönemde test yaptırıp tedavi aşamasına geçmesinin önünde büyük bir bariyer oluşturuyor.


Türkiye’de HIV pozitif sayısı yıldan yıla artıyor: Tek çözüm, farkındalığı artırmak.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s